KORTDUREND AANBOD


Gezinsondersteuning

Eigen Kracht Centrale

EKC ondersteunt mensen bij het zoeken en activeren van hun informeel netwerk. Zij maken samen een plan als antwoord op hun hulpvraag. Een EK-conferentie is een proces van vraagverheldering, netwerk zoeken en een conferentie organiseren. Dit wordt begeleid door een opgeleide vrijwilliger en duurt ongeveer 4-6 maanden, op het tempo van de aanvrager.

Het aanbod is gericht op gezinnen met kinderen van 0-25 jaar en op jongeren van 14-25 jaar.

Het aanbod is gratis en beschikbaar over heel Vlaanderen.

Iedereen kan aanmelden via www.eigenkrachtcentrale.be of via 0489 45 54 13. 

MODO

MODO Antwerpse Kempen of "Mee Opvoeden door Ondersteuning" is een vrijwilligersorganisatie die gezinnen ondersteunt door hen te koppelen aan een enthousiaste vrijwilliger. Een vrijwilliger ondersteunt één gezin, gedurende een periode van minstens 12 maanden, en dit op uiteenlopende levensdomeinen, in functie van de noden van het gezin.

Het aanbod is gericht op gezinnen met kinderen t.e.m. 12 jaar.

Het aanbod is gratis en beschikbaar in de verschillende gemeentes van de Voor- en Noorderkempen.

Aanmelden kan telefonisch, via mail of via www.modoantwerpsekempen.com

Kind & Gezin - Opvoedingswinkel

Zowel bij Kind & Gezin als bij de Opvoedingswinkel kan een gezin terecht voor pedagogische adviesgesprekken. Daarbij ligt de focus op preventie, opvoedingsondersteuning en ouderschap. Standaard kan men terecht voor een 3 à 5-tal gesprekken.

De consultatiebureaus van Kind & Gezin richten zich op gezinnen met kinderen van 0-3 jaar. Voor gezinnen met kinderen tot 24 jaar kan men terecht bij de Opvoedingswinkel. Dit aanbod is gratis.

In elke gemeente van de Voor- en Noorderkempen bevindt zich een consultatiebureau. Er zijn Opvoedingswinkels in Brasschaat, Wijnegem, Schilde, Zandhoven, Zoersel en Malle.

www.kindengezin.be

www.kindengezin.be/nl/professionelen/sector/huis-van-het-kind-en-aanbod/opvoedingswinkel



Cursussen en activiteiten voor ouders

Afgestemd opvoeden: hoe omgaan met moeilijk gedrag?

Deze kortdurende oudertraining in groepsverband wordt aangeboden door CKG Het Open Poortje, op verschillende momenten en locaties. Tijdens een 5-tal sessies krijgen de ouders handvaten over hoe om te gaan met moeilijk gedrag. Ook individuele momenten zijn mogelijk. Meer informatie kan men vinden op de website.

Aanmelden kan telefonisch via 03 383 26 51 of via mail/website.

www.hetopenpoortje.be/aanbod/oudercursus

Thematische oudercursussen

OLO-Rotonde biedt via de Opvoedingswinkels van Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten elk jaar een uitgebreid vormingsaanbod aan voor ouders, over zeer uiteenlopende thema's, zoals Waakzaam zorgen voor tieners, moeilijke eters, sociale media, stress, studeren, verbindend opvoeden,... en nog veel meer.

Het meest recente aanbod vind je via de website. Daar kan je ook inschrijven.

www.olo-rotonde.be/afdelingen/vormingen/oudergroepen-en-vormingen


Huizen van het Kind

Bij de Huizen van het Kind kan je terecht voor sessies over uiteenlopende thema's, gericht op gezinnen met kinderen tot 25 jaar.

Zo worden er 4x per jaar, zowel in de Voor- als Noorderkempen, infoavonden georganiseerd omtrent "Pas Zwanger" en "Kindje op Komst". In elke gemeente vinden er regelmatige Speelbabbels plaats, waar ouders met kleine kinderen elkaar kunnen ontmoeten.

De Huizen van het Kind organiseren ook een uitgebreid vormingsaanbod voor ouders.

www.huisvanhetkindnoorderkempen.be/onze-activiteiten

www.huisvanhetkindvoorkempen.be/onze-activiteiten


Project OverHOOP

OLO-Rotonde is een pilootproject gestart binnen OverHoop. Bij de sessies "Veilige Verbinding - kinderen en hun context in (veilige) verbinding helpen groeien naar meer veerkracht en herstel" ligt de focus op ontwikkelingstrauma, en wordt gewerkt op preventie en aanpak. 

In 7 laagdrempelige en kleinschalige sessies wordt er parallel een vaste oudergroep en kindgroep aangeboden. Elke sessie duurt 2 uur. Apart gaan zij aan de slag rond stress en veerkracht. Na elke sessie wordt er een verbindende verbindende oefening over de groepjes heen gedaan.

Meer informatie en aanmelden:

https://www.olo-rotonde.be/samenwerkingsverbanden/overhoop



Cursussen en activiteiten voor kinderen en jongeren

Omgaan met emoties, sociale vaardigheden en weerbaarheid

Rots en water

Tijdens deze weerbaarheidstrainingen vanuit OLO-Rotonde werkt een groep kinderen en jongeren samen aan zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfreflectie. Ze gaan samen met hen op zoek naar het evenwicht tussen de rotskracht (weten wat je wil, voor jezelf opkomen) en de waterkracht (verbinding, luisteren, flexibel zijn) in ons. Ze trachten op een speelse manier met veel oefeningen te werken rond weerbaarheid.

Deze trainingen worden meerdere malen per jaar aangeboden in Brasschaat, Malle en Zoersel.

Aanmelden kan via het onthaalteam van OLO-Rotonde

op 03 633 98 99 of via

www.olo-rotonde.be/afdelingen/vormingen/weerbaarheidstrainingen


Aandacht in actie

In de weerbaarheidsversterkende opleiding "Aandacht in Actie" dompelt Arktos je onder in een mix van oefeningen en theorie. Je leert wat weerbaarheid is en wat de oefeningen kunnen betekenen voor de kinderen en jongeren in jouw omgeving. Deze oefeningen worden ondersteund met praktijkvoorbeelden en met theorie (weerbaarheid, ervaringsleren, active reviewing, begeleidershouding, CSP-model ...).

Meer informatie kan je vinden op de website:

https://arktos.be/nl/ondersteuning/aandachtinactie


NAFT-traject

NAFT staat voor Naadloze Flexibele Trajecten, en richt zich tot jongeren die dreigen uit te vallen, of al uitgevallen zijn op school. Deze trajecten worden aangeboden door Arktos, en hebben de focus op enerzijds het positief begeleiden van deze kwetsbare jongeren, en anderzijds op het ondersteunen van onderwijsinstellingen.

Meer informatie en aanmelden kan via de website:

https://arktos.be/nl/ondersteuning/naft


STOP 4-7

STOP 4-7 is een hulpverleningsprogramma voor kinderen tussen 4 en 7 jaar en 11 maanden, dat zich specifiek richt op jongens en meisjes met (ernstige) gedragsproblemen thuis en/of op school.

In het programma wordt zowel met het kind, als de ouders en de school gewerkt. Het bestaat daarom uit drie verschillende onderdelen: een sociale vaardigheidstraining voor de kinderen, ouderbijeenkomsten en leerkrachtbijeenkomsten. Bovendien zijn er individuele begeleidingen aan huis en verschillende contacten met de leerkrachten op school.

Meer informatie:

https://www.hetopenpoortje.be/aanbod/stop-4-7



Ondersteuning voor kinderen bij (vermoeden van) beperking

Groepsessies Autisme - Het Raster

Spelcontact is gericht naar kinderen van het 1ste, 2e en 3e leerjaar. Tijdens deze groepssessies leren en oefenen ze sociale vaardigheden om het zelfwaardegevoel te verhogen en ervoor te zorgen dat ze sociaal vaardiger kunnen deelnemen aan de samenleving. De sessies worden aangevuld met begeleidingen aan huis om de vaardigheden ook thuis te kunnen oefenen.

Er zijn ook twee types adolescentengroepen. In de ene reeks staat het thema zelfbeeld centraal. Hier leren de jongeren zichzelf beter kennen aan de hand van oefeningen, discussies en andere werkvormen. In de andere reeks wordt gewerkt rond het thema relaties en seksualiteit.

Meer informatie en inschrijven kan via

https://www.hetraster.be/aanbod


Groepsaanbod omgeving ASS

Groepsaanbod voor broers en zussen, ouders, grootouders en partner van mensen met ASS.

Het aanbod vind je terug op de website:

https://www.hetraster.be/aanbod


Autismechat

Vragen, zorgen, belevenissen rond allerlei onderwerpen kunnen aan bod komen binnen een beveiligde chatbox van de Liga Autisme Vlaanderen.

Alle personen met autisme en hun netwerk (ouders, brussen, familie) kunnen terecht op de Autisme Chat
van de Liga Autisme Vlaanderen.
Autisme Chat van Liga Autisme Vlaanderen is gratis.

https://www.hetraster.be/aanbod


Aanbod Wereld Autismedag

Naar aanleiding van wereld Autismedag biedt OLO-Rotonde een aantal intiatieven rond ASS, zoals het ASS belevingsparcours, praatcafé, brain blocks,...

Op de website vind je alle informatie:

https://www.olo-rotonde.be/nieuws/wereld-autisme-dag


Hotspot VAPH

De Hotspot biedt gratis eerste hulp bij alle handicapspecifieke vragen aan iedereen die privé of professioneel te maken krijgt met een beperking. Er zijn 4 Hotspots verspreid over de provincie Antwerpen met een vrij onthaalmoment. Zij bieden ook groepssessies en infoavonden.

Meer informatie vind je op deze website:

https://hotspothandicapantwerpen.be


Kortdurende begeleiding voor cliënten met ASS en hun netwerk

OC Clara Fey biedt een intensieve en vraaggestuurde begeleiding. Het doel is dat men kan deelnemen in de maatschappij. Clara Fey is de brugfunctie tussen de jongere en de context, waarbij geluisterd wordt naar beide partijen en dit wordt vertaald in het stappenplan dat we opstellen. 

Meer informatie:

https://clarafey.be/jongeren/jongeren-individuele-ondersteuning


FuntASStisch

FuntASStisch is er voor kinderen, adolescenten en jongvolwassenen met autisme en (rand)normale begaafdheid. Tijdens vrijetijdsactiviteiten maken ze kennis met elkaar en oefenen ze hun sociale vaardigheden.

Meer informatie:

https://www.hetraster.be/aanbod


Vakantieaanbod voor kinderen en jongeren met ASS

Het Raster organiseert samen met Liga Autisme Vlaanderen (zomer)kampen met overnachting exclusief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. 

Meer informatie:

https://www.ligaautismevlaanderen.be/wat-doen-wij/kampen


Vrijetijdsdienst Ludentia

Vrijetijdsdienst Ludentia richt zich op het organiseren van een fijn vrijetijdsaanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met (en zonder) beperking. Alle soorten hobby's en sporten komen aan bod.

De meeste van deze activiteiten gaan door in de regio's Schoten, Kalmthout, Brasschaat, Brecht, Schilde en Kapellen. Daarnaast bieden ze ook een individueel te doorlopen vrijetijdstraject aan.

Meer informatie en aanmelden via

https://www.olo-rotonde.be/afdelingen/vrije-tijd



Psychologische ondersteuning

Eerstelijnspsychologische zorg

Verschillende organisaties bieden vormen van eerstelijnspsychologische zorg. Zo is er een aanbod via 1G1P, maar is er ook een samenwerking met Het Kruispunt, TeJo en de ELP Conventie.

Eerstelijnspsychologisch traject 1G1P

https://www.kruispunten.be

https://tejo.be


Gespecialiseerde psychologische zorg

Zowel bij CGG Andante, CGG Vagga als via de ELP conventie kan men terecht voor gespecialiseerde psychologische zorg.

Meer informatie:

https://www.centrageestelijkegezondheidszorg.be/cgg/andante

https://www.vagga.be


Let op de kleintjes

Een interventie die zich richt op kinderen van 6 tot 12 jaar die getuige zijn (geweest) van huiselijk geweld. Het is een psycho-educatieve cursus van negen sessies waar kinderen leren om te gaan met hun ervaringen en de gevoelens die ze daarbij hadden. Voor ouders zijn er 3 bijeenkomsten.

Er wordt 2x per jaar een groep georganiseerd.

Aanmelden kan telefonisch via 03 431 44 41

KOPP-groep

De KOPP-groep bij CGG vagga is een groepsaanbod voor kinderen (en hun ouders). Op een laagdrempelige manier wordt ruimte gemaakt om te spreken over, en creatief te werken rond het leven met (een ouder met) een psychische kwetsbaarheid. Het groepsaanbod richt zich op het inzetten en versterken van beschermende factoren en het stilstaan bij, en verminderen van risicofactoren.

https://www.vagga.be/nl/kopp-groep


ACT-groep

De ACT (Acceptance & Commitment Therapy) -groep richt zich tot jongeren tussen 14 en 18 jaar die moeilijkheden ondervinden in het omgaan met lastige gevoelens en gedachten en hierdoor moeilijk tot actie komen. ACT is een actiegerichte therapievorm. In de groep werken we met een arsenaal aan doe-oefeningen, verhalen, metaforen en technieken uit mindfulness. De groep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers en vindt plaats op woensdagnamiddag. We luisteren naar elkaar, geven of ontvangen steun en leren van elkaar. Samen gaan we op zoek naar antwoorden die passen bij wie je bent en waar je naartoe wil.

https://www.vagga.be/nl/act-groep-adolescenten


Kinderen uit de knel

Groepsprogramma voor ouders en kinderen in vechtscheidingen.

Meer informatie en aanmelden kan via:

https://sites.google.com/a/kinderenuitdeknel.be/kinderen-uit-de-knel


Kies (Hoogstraten)

Groepsbegeleiding van kinderen bij scheiding. De kinderen draaien wekelijks mee in een spel- en praatgroep. In totaal zijn er 8 bijeenkomsten, en een follow-up bijeenkomst na enkele maanden. De reeks wordt altijd gestart met een informatieve ouderbijeenkomst.

Meer informatie via zelfstandige praktijk Sterk Coaching in Hoogstraten:

https://www.sterkcoaching.be


Open Hart Cirkels

Een open-hart-cirkel is een ontmoeting met iedereen die geraakt is door het intense (existentieel) lijden, door de grote psychische kwetsbaarheid van een jongere of jongvolwassene. In eerste instantie gaat het om de mensen die van zeer nabij betrokken zijn. Daarnaast kunnen ook andere mensen uitgenodigd worden. De regie ligt in handen van het gezin. Degene die de open-hart-cirkel aanvraagt, nodigt de anderen uit en motiveert hen om deel te nemen.

In onze regio worden open hart cirkels aangeboden door Emmaüs, Wingerdbloei, Kiosk, De Touter en OLO-Rotonde.

Meer informatie via volgend filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=tUrl3Qr-Mg0&t=31s


Samen op weg

Voor ouders die na detentie de rol van primair opvoeder weer op zich nemen. De begeleiding start bij gedetineerden waarbij er een concreet perspectief is op het terug opnemen van het ouderschap binnen de periode van 3 tot 6 maanden, en loopt door wanneer de ouder zijn detentie beëindigd wordt. Op die manier wordt de ouder ondersteund in de overgang naar de gezinscontext.

Meer informatie:

https://jeugdzorg.zorgbedrijf.antwerpen.be/de-volte


Crisisbegeleiding/opvang

Bij crisis dient er aangemeld te worden bij crisisteam -18. Dit kan 7d/7d en 24u/24u. Zij schatten in wat er nodig is en bij welke organisaties er verder aangemeld wordt. In onze regio wordt er ondersteuning geboden vanuit CKG Dennenhuis (Zorgbedrijf Antwerpen), Crisishulp aan huis (OLO-Rotonde) en Pangg0-18.

Meer informatie:

https://www.jeugdhulp.be/sites/default/files/documents/brochure_crisis_nl.pdf

https://www.olo-rotonde.be/afdelingen/begeleiding/huis-vizier/crisishulp-aan-huis